HVB-hem är en katastrof för flyktingbarn

 

Att placera ensamkommande flyktingbarn, som nu kommer i stort antal från främst Afghanistan, i HVB-hem (hem för vård och boende), är ingen humanitär gärning. Under mina åtta år som ledamot i socialnämnden och socialutskottet i vår kommun fick jag en grundlig insyn i hur dåligt HVB-hemmen fungerar.

Placeringen uppfattades av barnen som en bestraffning och gav i de flesta fall ingen rehabilitering. I många fall blev resultatet det motsatta. Många av landets svåra interner i våra fängelser har ”vårdats” långa tider på behandlingshem som i många fall fungerar som plantskolor för knarkmissbruk och kriminalitet.

Hur svårt, för att inte säga omöjligt, ska det då inte vara för ensamkommande flyktingbarn utan språk och kulturell tillhörighet att anpassa sig och komma in i samhället via HVB-hemmen. När det i de flesta fall misslyckas med våra egna ungdomar.

Jag vågar påstå att knappast någon offentligt betald verksamhet är omgärdad av så mycket geschäft som HVB-hemmen. Det är inte bara min egen erfarenhet som kommunpolitiker utan bekräftas av många avhandlingar och även av Socialstyrelsens egna utredningar.

2008 granskade Socialstyrelsen 156 HVB-hem varav inte mindre än 144 fick kritik i olika former. I takt med att det sociala klimatet hårdnar och allt fler barn omhändertas av samhället bildas det nya HVB-hem med det främsta syftet att tjäna pengar på andras olycka. Där empati och kärlek lyser med sin frånvaro i affärsplanen.

Det dyker upp allt fler kommersiella HVB-hem som Folkhemmet AB, Integration AB etcetera. Antalet HVB-placerade barn har ökat med 60 procent sedan 2003. Hemmen är dyra och skattebetalarna skinnas på pengar. Vårdkostnaden på ett HVB-hem ligger mellan 2 000 och 6 000 kronor per dygn. Årskostnaden för ett barn ligger på över en miljon i många fall. Verksamheten omsätter miljarder. Kostnaderna är inte det värsta utan det dystra resultatet.

Jag är mycket oroad över att man placerar ensamkommande flyktingbarn i HVB-hem med tanke på de ytterst dåliga erfarenheter vi har av denna verksamhet. En verkligt humanitär insats skulle vara att ta de miljarder den svenska krigsinsatsen i Afghanistan kostar till att bygga och driva barnhem i Afghanistan och som skulle kunna övervakas och skyddas av de svenska soldaterna. En liten gottgörelse till alla de barn och ungdomar som även svenska soldater kan ha gjort föräldralösa i detta lika grymma som meningslösa krig.

Politikerna blev varnade men lyssnade inte. Ovanstående artikel publicerades: i augusti 2011 på min blogg, facebooksida och i ett 30-tal dagstidningar. Endast rubriken är ändrad från ”HVB-hem inte bra för flyktingbarn” till katastrof för flyktingbarn.Sedan detta skrevs har nämlöigen 10 000-tals ensamkommande placerats på HVB-hem som i dag utgör en tidsinställd social bom. Man kan inte stänga in och söndervårda friska barn på det sättet utan att det blir revolt.
Det har blivit mycket värre än jag befarade. Mer eller mindre en ren katastrof. En färsk offentlig undersökning visar att hundrattals (stort mörkertal) ensamkommande flykting barn driver vind för våg och blivit utsatta fört de mest vidriga övergrepp.
Detta är en stor skam för Sverige och för de politiker som har det högsta ansvaret för den misslyckade flykting- och migrationspolitiken.

Rune Lanestrand

4 Responses to HVB-hem är en katastrof för flyktingbarn

  1. […] HVB-hem är en katastrof för flyktingbarn … klicka här […]

    Gilla

  2. elina skriver:

    Jag har också undrat varför vi inte hjälper direkt på plats i Afghanistan. Vi kan hjälpa fler på plats. Här kostar ”barnen” 1 mille i året.
    Hur många kan vi hjälpa då där? Och är de som kommer verkligen de mest behövande?

    Gilla

  3. Ja det är ett bra förslag att bygga HVB-hem i Afghanistan under svensk militär beskydd. Man bör även granska alla dessa resebyråer som säljer enkelbiljetter till Sverige.

    Gilla

  4. Anonym skriver:

    Käre Rune!
    Du har rätt i allt detta! Sverige – med socialdemokraterna i spetsen är världens grymmaste land för barn! Se bara hur vi – med skattebetalarnas medel – betalar för att beröva barn sin barndom och uppväxt!
    Eva Sternberg

    Gilla

Lämna en kommentar