Riksdagen har lämnat all makt till NATO

Sorgens dag när riksdagen med stor majoritet beslutade  att Sverige ska gå med i Nato när samtliga Natomedlemmar ratificerat Sveriges ansökan.

– Det är en kursändring som allvarligt kommer påverka Sveriges internationella självständighet, säger den tidigare socialdemokratiska utrikesministern Margot Wallström.

– Vi kommer inte längre uppfattas som ett modigt land som kan fatta självständiga beslut. Utan vi kommer vara en av Natomedlemmarna och kommer betraktas med skepsis av de länder som föredrar att samarbeta med länder som är militärt alliansfria, säger hon.

Margot Wallström dömer helt ut den svenska Nato-processen. ”Jag tycker att hela processen har varit plågsam och genant”, säger hon. Kritiken riktas både mot den sittande regeringen och mot den som Magdalena Andersson ledde.

När jag lyssnade på den långa riksdagsdebatten blev jag förvånad och beklämd över hur många ledamöter i sin  naiva entusiasm över Nato passade på att förtala alliansfriheten som gett oss fred i 200 år. Historielösheten låg som en dimma lika tät som vid slaget vid Lützen.

Hur länge får vi ha fred om vi blir medlemmar i krigsorganisationen Nato där andra länder bestämmer över vår utrikes- och säkerhetspolitik? Som kommer att bestämma vilka vapen och ammunition, som ska köpas in utan att Sverige har något att säga till om. Heller inga garantier mot att kärnvapen placeras på svensk mark. Inte minst detta och Alliansfriheten borde vi i demokratisk ordning fått folkomrösta om.

Rune Lanestrand

3 Responses to Riksdagen har lämnat all makt till NATO

  1. Anonym skriver:

    en röst har tystnat.Beklagar sorgen.

    Gilla

  2. Peter skriver:

    Beklagar sorgen, Rune var en vis och modig man.

    Gilla

Lämna en kommentar