Midsommar

var en gång Fröjas,
fruktbarhetens högtid
Vad är den i dag?
Det är den tid på året då döden
sprutas mest på ängarna
Bönderna låter sina tunga traktorer
lägga ned vårsäden
och växtgiftet sprids med exakthet
som uträknats av giftbolagens
köpta agronomer
Överallt i havre, raps och vårvete
syns de breda traktorspåren
Överallt röjs gärningsmännen
Mest tänker jag på alla fågelungar
som matas med småkryp som först
dödats av Dow Chemical
Vi kan inte bara bekämpa kärnkraften
Vi måste också bekämpa hela
den moderna dödskulten.

Rune Lanestrand

(skrevs i juni 1977 på tåget på väg till en knuttimringskurs i Dalarna)

6 Responses to Midsommar

  1. Rune Lanestrand skriver:

    Om ni träffar någon som tror på giftbolagens propaganda om att det inte finns några växtgifter kvar i maten så tipsa dem då om den här filmen. https://www.coop.se/Vart–ansvar/Ekoeffekten/

    Gilla

  2. Anne Ringborg skriver:

    Instämmer med sorgset hjärta med dig Rune, med Jan Öhlund och Monica Dahlby . .

    Gilla

  3. delat på facebook! skillnanden mellan då och nu är nog inte så stor, förmodligen värre nu – kanske har man snällare växtgifter? Saknar barndomens sädesfält med blåklint o vallmo och prästkragar!

    Gilla

  4. Skrevs 1977, en skrämmande träffsäker verklighetsbeskrivning då. Hur ser beskrivningen ut i dag? Man har svårt att tro att det går att få igång och driva så otroligt många konflikter ute i världen. Till kostnader vida överstigande hela världens hjälpbehov. De som har makt och pengar vill ha mer oavsett vad det kostar. Neutrala, skenheliga Sverige har inlett försäljning av konstruktionsverktyg och datastöd till Kina så att de kan bygga stridsflygplan och bombplan i superklass för kärnvapenkrig. För att dölja vad som verkligen pågår
    sätts rubriker som antyder fredligt utvecklingssamarbete. Uppdrag Gransknings avslöjande nyligen om Sveriges pågående affär att sälja datastöd, programmet EDGE, till Kina för dessa dödsbringande ändamål stoppar förhoppningsvis denna sak. Avslöjandet visar att finns det pengar att tjäna gör vi vad som helst oavsett konsekvenser för andra. Vi försåg Nazisterna under andra världskriget med materiel som förlängde lidandet. Fattas bara att vi nu skulle hjälpa Kina få världens starkaste stridsflyg, bombplan och kärnvapenrobotar för att tjäna pengar.

    Svaren vid Uppdrag gransknings intervjuer med ansvariga hos FOI och KTH blev påtagligt svettiga, nervösa och lågmälda. Slingerförsöken blev patetiska. Ligger fortfarande en svensk tiger kvar i ryggraden hos oss svenskar? Uppdrag gransknings avslöjande borde förorsaka en folkstorm.

    Beklagar att jag spårade ur från ämnet giftbesprutningen som troligen är ännu farligare än alla krigsrisker av den anledningen att effekterna vare sig känns eller hörs innan det är försent.

    Trots allt
    Ha en fin midsommar

    Gilla

  5. Monica Dahlby skriver:

    Instämmer helt.Man funderar på hur man kunde sätta barn till den här världen.

    Gilla

Lämna en kommentar