Glödlampskonspirationen leder till enorm miljöförstöring

Dokument utifrån visade i går ett ytterst intressanta program om hur forskarna lägger ned stor möda på att förkorta hållbarheten på datorer, skrivare, kylskåp frysar, bilar etc.
När skrivaren nästa gång lägger av ska du veta att ett den innehåller ett litet chips som stänger skrivaren när du kopierat ett visst antal. Eftersom man inte kan hitta ”felet” måste du köpa en ny. Genialt eller hur?
I Californien finns en glödlampa på en brandstation som är över hundra år gammal som fortfarande lyser. Den långa livslängden på industriprodukterna ansåg de amerikanska tillverkarna förstås helt åt fanders. Därför samlade de redan på 20-talet, när den nämnda glödlampan var drygt 20 år, alla tillverkare och bestämde att förkorta glödlampans livstid.
Detta var inledningen till att tillverkarna bygger in detaljer och nu chips som ser till att livslängden på prylarna förkortas. Tekniken har förfinats så de senaste vanliga glödlamporna vi köpt håller ibland bara några månader.
Den osunda forskningen med att förkorta livslängden motiveras med att det ger fler jobb. Utan en tanke på att detta leder till enorm miljöförstöring. samdidigt som företagen i reklamen framhåller hur miljövänliga de är. Visst sitter vi i saxen. Jobb eller miljoförstöring. Men det går ju ändå inte att fortsätta på detta oansvariga sätt med förstörd miljö och rovdrift på knappa naturresurser. Det finns också många jobb i ett framtida arbetsintensivt, ekologiskt och småskaligt jordbruk som är uthålligt och inte skadar miljön.
Se här.
Rune Lanestrand

17 Responses to Glödlampskonspirationen leder till enorm miljöförstöring

  1. Per-Uno Fransson skriver:

    Inget om att hur de nya ”miljövänliga lamporna” på verkar oss människor? Att en lågenergilampa stör rejält på 10 meters håll, så mycket att man muskeltestar svagt. Aurorna reagerar ännu tidigare.
    Ordet ”miljövänligt” betyder idag inte att något är människovänligt eller naturvänligt.

    Gilla

    • Rune Lanestrand skriver:

      Per-Uno Fransson. Jag vill inte ens ha dem som belysning hos hönsen. Troligen har de också en ren förslöande inverkan på folk eftersom alla galenskaper överheten hittar på bara möts med en gäspning nuförtiden.

      Gilla

  2. Valther skriver:

    Centerledningen kan efter valet 2014 arbeta som konsulter till den allpina störtloppseliten i hur man åker fort utför.

    Gilla

  3. Rune Lanestrand skriver:

    Thomas, ett grundavdrag som du skissar skulle vara det bästa jobbskatteavdrag man kan tänka sig. Men det gynnar inte de rika och då är i varje fall inte Alliansen intresserad.
    Miljöpartiet är så vitt jag vet det enda parti som haft ett grundavdrag i sitt program. Det var när mp bildades 30 000. Nu tror jag partiet har övergett detta krav? I varje fall talar språkrören inte om det längre. Det skulle kanske försvåra för dem att komma till de riktigt stora köttgrytorna nu när ministerposter hägrar både ihop med s och m.

    Gilla

    • Thomas skriver:

      Centern har haft det en gång, men ju mer man närmar sig ”plattan” så försvinner landsbygdsvisionerna…
      Ärligt talat så finns detta intresset ingenstans ty då snittinkomsten i Göteborg är 16-17 000 per månad så inser vem som helst att de som bär uppe landet och pytsar in slantarna till Borg är just de som har minst….
      Att man i staden kan kompensera detta genom generella bostadsbidrag och annat, (vilket inte finns på landet utan där är det de”faktiska kostnaderna” som räknas) så är landsbygdens befolkning förlorare genom att via skatt på inkomster under existensmimimum/fattigdomsgränsen/13 000 kr per månad så hjälper det inte om man odlar alldeles så mycket för eget behov eller eldar med ved( se ovan om ”faktiska kostnader”), ty man plundras ändå….
      Så ett ”femte” jobbskatteavdrag vore ett höjt Grundavdrag med 25 000 kr om året de närmaste fem åren, så är vi uppe i 150 tusen..
      Så att statsmakten hinner vänja sig.
      (jag har för mig att Grundavdraget var 7 000 kr för fyrtio år sedan. En redig MC kostade mig då 9500 kr och en sådan redig MC idag går på närmare 200 tusen….)

      Gilla

      • Rune Lanestrand skriver:

        ”Centern har haft det (grundavdrag) en gång, men ju mer man närmar sig ”plattan” så försvinner landsbygdsvisionerna…
        Ärligt talat så finns detta intresset ingenstans ty då snittinkomsten i Göteborg är 16-17 000 per månad så inser vem som helst att de som bär uppe landet och pytsar in slantarna till Borg är just de som har minst…” konstaterar du helt rätt.
        Nej landsbygdsvisionerna finns inte i något parti i dag. Trots att stommen i det nybildade miljöpartiet var småfolk på landsbygden som blivit svikna av centern.
        Björn Gillberg som ringde häromdan berättade att han varit på ett mindre seminarium, med inbjudna deltagare hos Antonia Axelsson Johnsson, där språkröret Åsa Romson medverkade.
        Gillberg hade då frågat Romson vad miljöpartiet har för program för landsbygden. Han pekade bl a på avfolkningen.
        Romson svarade då helt kort att miljöpartiet är i dag ett urbant parti och det är i storstäderna partiet har sin bas.
        La Via Campesinas program kommer säkert även till Europa och Sverige när stadsbefolkningen inte längre kan försörja sig. I Grekland där krisen i Europa kommit längst där klarar sig folk genom att åka ut till gårdarna för att handla direkt från bönderna. Nästa steg blir att flytta ut från städerna. Nöden kommer inom ett decennium att tvinga folk ut från de tärande städerna om de vill överleva. Staten borde redan nu planera för detta. Jag är övertygad om att småbruk, Per Albin-torp eller någon form av privata jordlotter kommer att gå en renässans till mötes.

        Gilla

      • Ragnar Blomqvist skriver:

        Helt rätt, jag håller med till 100 %, men hur får vi 08orna att förstå, att de inte är smartare än landet i övrigt? Den kultur i utarmning på många punkter, moraliskt och ekonomiskt, som skett under ett halvt århundrade tar lång tid att rätta till.

        Gilla

      • lerousse skriver:

        Mycket riktigt (c) hade ett förslag på grundavdrag för så där 15-20 år sedan. Talade på ett möte i Halland den gången med en riksdagsman Rolf Kenneryd, som nämnde om att det talades om ett grundavdrag på 45000 den gången. Men att det skulle kosta en bra slant i skattebortfall. I dagens penningvärde i samma storleksordning som alliansen sänkt skatterna för de högst avlönade, med sitt ”jobbskatteavdrag”.

        Gilla

    • Ragnar Blomqvist skriver:

      LÅT VINGARNA BÄRA DIG!
      Såg på SVT Forum och tänkte på hur mycket kunskap som finns gratis idag, kunskap som min generation aldrig kunde drömma om. Till mina barnbarn-barnbarnsbarn vill jag säga: Arbeta Dig upp ur fåntratten och skaffa kunskap om verkligheten och hur Du blir en god världmedborgare. Men låt Dig inte luras att gå in i cylindermodellen. Nej, då Du nått upp till trattens öppna mynning, låt vingarna bära Dig! Men bli inte övermodig om Du inser att Du kan. Det finns många som behöver Din hjälp och Dina insatser. Se bara på girafferna som dog sin meningslösa död i laboratoriet, till vad nytta? Tänk på blommorna nu i vårens tid, som suckar under koldioxidtäcket.

      Gilla

  4. Ragnar Blomqvist skriver:

    Britt Jakobsson, Du har helt rätt. Själv är jag en gammal pensionär som får vända på kronorna sedan Staten stal av min lilla pension. Men jag lever gott ändå tack vare mina hästar, katten och närheten till naturen. En sak har livet lärt mig: Att staten är den fattiges största fiende! Samhället som skall vara vår moder, bryr sig inte längre! http://www.stall-stenbacken.se

    Gilla

  5. Intressant att jag inte är ensam om att se att så många idag håller pengarna så högt! Därför att de har fått nåt sorts egenvärde!
    I min värld är det pengarna som är drivkraften i förstörelser av alla de slag! Miljöförstöring, allehanda rovdrift och hur många särskilt unga människor förfar med sina liv. Särskilt så kallade ”skönhetsoperationer” alltså känslan av att ”jag duger inte som jag är”. Och som gör att fullt friska unga människor ska omändra sitt utseende och tror sedan att de ska bli evigt lyckliga! Man kan undra vad det är för mörka krafter igång som kan få människor att begå sådana galenskaper. Och så sitter de styrande o pratar fint om att vi måste värna om miljön samtidigt som de uppmanar oss att köpa o slänga ännu mer annars blir vi utan jobb o utan det stannar hjulen o s v.
    Jag undrar ibland hur många som har förstått att om vi verkligen ska klara miljön så ska det till MYCKET RADIKALA förändringar i vårt sätt att leva. Vi måste ta mer än tio steg bakåt för att därefter växla in på ett helt annat spår. Det är ju särskilt vi här i västvärlden som måste göra de största förändringarna eftersom jordens resurser måste omfördelas till alla vilket innebär att leva ett mycket enklare liv utan flygresor o pryljakt.
    Även alla långa transporter av främst mat måste upphöra. Men det kommer nog av sig självt när oljan sinar o blir för dyr. Då måste maten kunna inhandlas på cykelavstånd. O därmed även produceras i närområdet. Själv ser jag inte med någon skräck på ett samhälle med småskalig verksamhet nära människorna som efterfrågar dessa produkter, småskaligt jordbruk som gör att gårdar som idag står öde återbefolkas. Och att man kan återvinna o laga grejer istället för att bara slänga dem. Att det blir ett behov av männskligt samarbete istället för som idag där alla ska klar sig själva o skita i andra vilket leder till ensamhet o utsatthet. Vi är trots allt flockvarelser vi människor.

    Gilla

    • Rune Lanestrand skriver:

      Du skriver så rätt om att vi måste dela med oss av jordens begränsade resurser. I stället bygger vi vår orimligt höga materiella standard i stor utsträckning på slavliknande förhållande för många arbetare i fattiga länder.
      I stället för att dela med oss handlar vi i praktiken tvärtom. Först plundrar vi, genom de transnationella bolagen, de fattiga länderna på deras råvaror. Sedan skickar vi till dem farligt skrot från vår vulgärkonsumtion som gör människor sjuka och ödelägger deras miljö.
      De orättvisa handelsreglerna bestäms av WTO, World Trade Organisation som är nära lierad med FN. I-länders exportsubventioner till sitt jordbruk, regler som tillåter högre tullar på bearbetade varor än på råvaror, patentregler som försvårar för u-länder att få tillgång till ny teknik, är bara några exempel på regler som missgynnar de fattiga länderna.

      Gilla

      • Thomas skriver:

        Som alltid måste man ha något konkret förslag för att vända på problemet.
        När det gäller jordbrukspolitiken så har La Via Campesina för många år sedan formulerat ett jordbrukspolitiskt program som skulle fungera globalt, men det är inte särskilt populärt någonstans utom i vissa u-länder som Mali, där man hade ett möte för att forma en framtidsstrategi.
        Exportsubventionerna för jordbruksprodukter har blivit helt galet, då det främst utnyttjas för halvfabrikat, alltså egentligen industriprodukter…
        T.ex. så kan Göteborgskex exportera kex med subventioner för att man använt mjöl…. (var kommer mjölet från? vem vet? Brålanda? knappast?)(Hur är det med Absolut brännvin?)
        För landsbygdens överlevnad och folket där så måste en skattereform till, ty som det nu är finns ingen möjlighet att klara sig med den beskattning av låga inkomster som sker.
        I övriga EU dras gränsen för lägsta beskattningsbara inkomst vid ”fattigdomsgränsen”, 60% av medianinkomsten, vilket är ungefär 155 000 kr för svenska förhållanden…
        Grundavdraget/fattigdomsgränsen i Sverige är ca: 20 000 kr ???!!!
        Så ett enkelt förslag från min sida är: höj Grundavdraget till fattigdomsgränsen, som i andra civiliserade länder!

        Gilla

  6. Britt Jakobsson skriver:

    Hela samhällsmodellen som bygger på att vi ohämmat ska konsumera för att ”hålla hjulen igång”. är fel och hotar klotet. Där finns ju också den kapitalistiska drivkraften: att vi hela tiden ska känna oss otillfredsställda och vilja köpa något som vi inte visste att vi behövde. Granne med dessa tankar infinner sig lyckobegreppet som är så inne nu. Lyckoforskarna får anslag och frågar vad vänner är värda i pengar osv., är lycka att må bra, ha det bra? Göran Rosenberg kåserade i Gomorron världen och menade att verklig lycka är kortvarig t ex doften av hägg, en kärleksfull blick. För min del tror jag vi skulle kunna komma någon vart om vi kunde ändra attityden till pengar. Vad tror ni andra som skriver här?

    Gilla

    • Eva Ivarsson skriver:

      Instämmer verkligen med dina ord Britt ! Det är rent otroligt förbaskat vad systemet är ruttet ! Som jag brukar säga: vi kan inte äta pengar! Hemskt hur vi blir lurade i alla sammanhang ( eller låter oss bli lurade) – vad göra? Det politiska systemet fungerar dåligt – hur ändra till något bättre? Vårt kära Sverige åker rutschkana allt snabbare , Borg hojtar på bankerna men menar noll – vi måste betala notan när de kraschar! Att sko sig på andra är tidens melodi – oavsett glödlampor eller allt annat! Förändring inombords behövs fast det är ju ett långtgående projekt.

      Gilla

      • Ragnar Blomqvist skriver:

        Vad säger man! Låter som något som Borg gottar sig åt. Jag såg inte reportaget på TV men jag tvivlar inte på, att det är sant hur otroligt det än tycks vara. Vi bara rycker på axlarna och vandrar vidare! Hur länge och långt skall vi gå innan vi inser det groteska i kapitalismens omättbara hunger efter mer?

        Gilla

Lämna en kommentar