Ingen ”vänsterseger” i Danmark

De stora medierna vilseleder med sitt tal om att vänsterblocket har vunnit det danska valet. Sanningen är den att valet i Danmark gett en klar borgerlig majoritet.
Troligen är man på redaktionerna så dåligt påläst att man tror att Radikale Venstre (RV), som man räknar till vänsterblockat, är ett socialistiskt parti. Men RV är ett borgerligt parti som samarbetar med folkpartiet och centern i Sverige.
Således helt fel att tala om att vänsterblockat har segrat i Danmark. Kan vara bra att veta när regeringsförhandlingarna kommer att knaka i fogarna och Radikale Venstre i slutändan kanske väljer att stödja en borgerlig regering. Eller att det ganska snart blir regeringskris och nyval i Danmark.
Sedan kan man ju fråga sig om det danska socialdemokratiska partiet, under Helle Thorning-Schmidt, som har ställt upp på Dansk Folkepartis invandringspolitik, kan betraktas som ett vänsterparti i traditionell bemärkelse.
Rune Lanestrand
svd ab dn gp gp svd dn dn gp svd dn

2 Responses to Ingen ”vänsterseger” i Danmark

  1. Christoffer skriver:

    R är ett borgligt parti, visst, men dom räknas till det ”röda” blocket eftersom dom tydligt deklarerat att dom kommer stödja Thorning som statsminister; så detta visste även partiets väljare.

    Gilla

    • Rune Lanestrand skriver:

      Säker på att Radikale Venstre stöder en socialdemokratisk statsminister kan man inte vara säker på förrän regeringsförhandlingarna är avslutade.

      Gilla

Lämna en kommentar