Löpareskogens ostar – finns inte maken till ens i Frankrike

De stora jättarna skakar då de som Arla har förbrukat sitt förtroende både bland konsumenter och mjölkbönder. Då händer det saker ute bland företagsamma lantisar.
Jag blir helt salig när jag läser om Lotta och Per-Inge Svenssons gårdsmejeri Löpareskogen.
”Det finns över 350 tusen mjölkkor i Sverige, drygt 40 av dem bor hos oss. Det är inte vilka kor som helst utan en ras som heter Fleckvieh. Våra mjölkkor får VIP-behandling. Vi ger dem extra fint hemmaproducerat grovfoder och vi sår ut örter i våra marker.
Örterna sköter vi om och varierar efter årstid. Fleckvieh är utmärkt duktiga på att producera ett särskilt fett i sin mjölk. Tack vare ”fettet” kan vi utveckla och skapa vår personliga och unika ostsmak. Fettet suger nämligen åt sig mineraler och andra smakämnen från örterna som i sin tur skänker karaktär åt osten.
Efter 30 år vet vi hur allt hänger samman. Vi vet när vi ska så ut våra örter, hur vi ska utfodra på vintern och hur vi skapar läckra ostar i vårt mejeri. Allt detta gör vi på några få hektar där det är inte är långt mellan ko, naturbetesmark, mejeri och bo. Det kallar vi för närproducerat.”
Detta är ett ostmejeri med en unikt ekologiskt genomtänkt idéologi som det finns all anledning att sprida kunskap om. Adress till Löpareskogens hemsida: http://www.lopareskogensgardsmejeri.se/

Rune Lanestrand

Annonser

3 Responses to Löpareskogens ostar – finns inte maken till ens i Frankrike

  1. Anders Rydén skriver:

    Svenskt jordbruk, tror jag, lider av en dödlig dos av planekonomi.
    Det är nog bara att göra om och göra rätt.
    Att försöka exportera billig bulk kan de flesta andra länder göra både billigare och bättre än vi.
    Samtidigt hörde jag nyligen att upp emot 96% av våra hagmarker har försvunnit det senaste århundradet, 96%!!!
    Lägg därtil alla dessa finsnickerier som tillverkade fantastiska möbler som har försvunnit.
    Nästa gång ni tittar på en ”äpplet” stol eller soffa, tänk då på att det oftast var torpare som som köpte dessa.
    Det vanligt folk köpte var något som åtminstone bestod av flambjörk.
    Försök få tag i en nytillverkad möbel av flambjörk nu för tiden?

    Nä då tyckte de som bestämmer att vi skulle lägga ner våra hagmarker och odla pappersmassa där i stället.
    Införa en slaktstandard där belgisk blå är idealet.
    När vi har fjällkon med en potential att vara ett nordiskt kobekött. En ko som hade kunnat få beta bland frukt- och ädla lövträd i södra delen av landet och i norra delen bland al och björk.

    Visa som de är, de som bestämmer, har de kommit på nu i dagens mjölkkris att vi ska försöka exportera pulvermjölk till Kina.
    Det är ungefär lika intelligent som att odla russin i Bordeaux för export till den Kinesiska marknaden.
    Lingon, blåbär, kungsäpplen, skogsbeteskött, gös, gädda och exklusiva trämöbler där kan vi konkurrera, inte med billiga bulkvaror eller pappersmassa.

    Angående ”upplevelseindustrin” kan Stockholm med slussen konkurrera med Dubai eller Wien?
    Kunde de 96% igenvuxna hagmarkerna klarat den konkurrensen bättre?

    Som sagt var, gör om, gör rätt!

  2. Rune Lanestrand skriver:

    Här länken är till hantverksmat: https://www.facebook.com/groups/1531941497090676/?fref=ts

  3. Rune Lanestrand skriver:

    Mailadressen till Löpareskogen där du kan beställa ost för hemsändning är peringesvensson@gmail.com Alla små som kämpar mot väderkvarnarna för att komma in på marknaden behöver all uppmuntran och stöd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: