Kungen misshagar vapenindustrin

Javisst Paul är det intressant att kungens miljöengagemang misshagar delar av exportindustrin.
Uppgiften om att kungen nekade skänka glans åt de svenska soldaternas föga ärorika insats i Afghanistan kommer från en av de många kontakter jag har kvar från tiden i maktens korridorer. I dag har jag även en värdefull källa med insikt i hovet och det som sker i den stora militärt dominerade staben han omges av.
Kungen är heller ingen vän av kärnkraften och har redan som ung nekat inviga ett kärnkraftverk. Men det allvarligaste, enligt min källa, är att han inte besökte de svenska soldaterna i Afghanistan.
I maktens korridorer talas det mellan skål och vägg om hur viktigt det är för Sverige att hålla sig väl med NATO och USA för att få exportera vapen. Svenska soldater i Afghanistan och JAS-plan till Libyen ses som ren reklam för svensk vapenexport.
En miljö-och fredsinriktad kung som håller på den för vårt land så oskattbara bernadottska neutralitetspolitiken får inte stå i vägen för NATO-medlemsskap och ökad svensk vapenexport.
Katarina Tolgfors, tidigare knuten till försvarsdepartementet och JAS-projektet, kan som kommunikationschef på BAE System Bofors AB glädja sig åt att svensk vapenexport ökat med 400 procent de senast tio åren. 2009 var vapenexporten uppe i 13,5 miljarder.
Katarina Tolgfors koppling till m är tydlig då hon bl a varit pressekreterare hos moderaterna.
Rune Lanestrand
dn svt svt svd dn

Annonser

7 Responses to Kungen misshagar vapenindustrin

 1. Nina Edmundson skriver:

  Mycket bra skrivet och jag tycker också att det är hedrande att kungen tar ställning på detta sätt men drevet efter honom är hemskt.

 2. Jan Wiklund skriver:

  Janne, du har alldeles rätt i att det finns en överklassmiljömedvetenhet (puh!) som går ut på att naturen är fin, den ska bevaras, men folket som bor där är det inte så noga med.

  Den är särskilt stark i nybyggarstaterna och kanske också i England där det finns en gammal rida-efter-räv-tradition som kräver att rävskogarna bevaras från otäcka människor. Den har manifesterat sig bl.a. i avsättande av stora naturreservat i Afrika och Asien varvid man har jagat bort människorna därifrån. Inte oväntat är det Carl-Gustafs WWF som har gått i spetsen.

  Mot detta står den folkliga miljörörelsen som handlar om att bevara resursbasen och bekämpa plundring.

 3. RickardC skriver:

  Katarina Tolgfors torde ha någon annan koppling också.
  Du kanske vet hur hon är släkt/ingift med försvarsministern. Det ser väl inte så bra ut att då arbeta på Bofors…

 4. JANNE skriver:

  Kungen är i sitt miljöengegemang i gott sällskap med Rothschilds, Duke of Edinburgh, Furst Rainer, Prince Charles och G Soros och jobbar flitigt för FN-klimatpolitiken och AGENDA 21, som leder till en postindustriell grön värld med 0% tillväxt och befolkningskontroll, grönlysta samväldesmarker och lågenergialternativ – av Lord Rothschild en gång kallad the 4th world wilderness.

  Först hade vi the 3rd world poverty och sen kom ideen om ett ”the 4th world wilderness”. Adeln och bankadeln äter inte Gmo, filtrerar vatten och gröncertifierar kött på egna anläggningar, man måste vara mån om hälsan! Afghanistan mfl krigzoner, samväldets marker och delar av Afrika bör grönlysas och förbjudas att bo i…

  The royal WWF:
  http://wwf.panda.org/who_we_are/history/duke_of_edinburgh_conservation_medal/

  Prince Albert of Monaco Foundation:
  http://www.fpa2.com/home.html

  George Hunt was host at the 4th world congress (1987), where Lord Rothschild and the world bankers discussed environmental/conservation/population issues (later incorporated in the UN Rio Declaration,1992) and proposed a new UN green/conservation bank (now the GIF):

  euro-med.dk/?p=13656

  G. Soros on the green-go, UN green bank:
  http://undpwatch.blogspot.com/2010/03/un-recruits-george-soros-to-help-with.html

  Vad handlar det om?

  Miljöarbete? Eller lägga beslag på världen i den gröna gudens namn?

  • Rune Lanestrand skriver:

   Janne, det är intressant det du tar fram men jag tycker ändå att det är bra att kungen är freds- och miljöintresserad. Jag har sett kungen bakom den bild medierna ger. Och jag är övertygad att hans miljöengagemang är äkta.
   Hade det varit bättre om han aktivt stött kriget i Afghanistan eller backat upp den farliga kärnkraftsindustrin.
   Jag beundrar prins Charles som är en av få kungligheter som använder sin röst för miljön. Det har gjort honom impopulär bland storföretagen som äger de brittiska tabloiderna.Inte minst därför att han kämpar mot GMO, genmanipulerade grödor, som förstör för bönderna och gör dem beroende av Monsanto och andra bioföretag.
   GMO innehåller också stora hälsorisker både för människor och djur. När potatisen är uppe ska jag skriva om när jag fick ett bestående intryck av kungens ärliga miljöintresse,

  • Martin Goës skriver:

   Janne! Har du hört talas om nyttiga idioter? Kungen med sitt engagemang för WWF och naturvård fungerar som en aningslös skyltdocka, så Soros, Rotschild, Duke of Edinburgh m.fl. kan agera som de vill, bortom varje som helst insyn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: