Jordbruksminister Eskil Erlandsson sviker svenska bönder och konsumenter

Produktionen vid drygt 1 000 höns-, gris- och kalkongårdar i Tyskland har stoppats sedan myndigheterna hittat miljögiftet dioxin i djurfoder. Det cancerframkallande giftet har också uppmätts i kött, ägg och kyckling. Stora mängder har destruerats.
För att höja proteinhalten har fettsyror från biodieseltillverkaren Petrec AB blandats in i fodret. Med andra ord spillolja. Man tror inte det är sant. Eller hur?
Många länder i EU och även stora köparländer som Kina och Sydkorea har stoppat import av kött från Tyskland då man inte litar på att det inte finns dioxin i foder även hos andra fodertillverkare. Detta har lett till att Tyskland tvingas sänka priserna och dumpar priset på köttexporten. Vilket håller på att i tysthet slå ut den svenska fläskproduktionen.
Knappast något om detta i medierna. Borde få minst lika stort utrymme som dvärgbandmasken som får kungadödsrubriker. Trots det stora utrymmer undviker gammelmedierna sorgfälligt att ens antyda att vargen i många länder anses som den främsta spridaren av dvärgbandmask.
De flesta länder slår vakt om sitt jordbruk och med hänsyn till folkhälsan stoppar import av fläskkött, kyckling och ägg från Tyskland. Men inte Sverige. Alliansregeringen med jordbruksminister Eskíl Erlandsson i spetsen har inte stoppat importen av det billiga köttet som kan innehålla dioxin.
Detta har medfört en orimlig prispress som nu håller på att slå ut stora delar av de svenska grisproducenterna. 3 grisgårdar läggs ned varje dag. Och fler än 100 av Sveriges 1200 grisgårdar har lagts ner sedan årsskiftet. Priset till bonden ligger på mellan 10 –11 kronor vilket innebär att varje gris går med förlust då det kostar 300-400 kronor mer att föda upp ett djur. Obs hur lite som går till bonden jämfört med priset i affären.
Marknaden får avgöra säger centerminister Eskil Erlandsson som samtidigt kritiserar de EU-länder som stoppar det prisdumpade köttet från Tyskland. Men marknaden är satt ur spel vilket Erlandsson tydligen inte begriper.
Erlandsson hänvisar till EU:s gemensamma jordbrukspolitik utan att låtsas om att den med vidöppna gränser har öppnat för att t ex dvärgbandmasken lättare kan spridas. Den värdefulla svenska Epizotilagen som krävde karens för djur och ständig provtagning för salmonella i importkött har som bekant satts ur spel och ses med gillande av Erlandsson som anser att den fria marknaden är viktigare.
När regeringen sviker är det bara konsumenterna som kan rädda inhemsk fläskproduktion. Köp svenskt kött om du i framtiden vill ha svensk skinka, fläskkotlett och fläskfilé på middagsbordet.
Eskil Erlandsson fagra tal om Matlandet Sverige är bara en kuliss som ska dölja den landsbygds- och jordbruksfientliga politik som Alliansregeringen i verkligheten står för.
Rune Lanestrand
dn dn dn gp svd dn

Annonser

4 Responses to Jordbruksminister Eskil Erlandsson sviker svenska bönder och konsumenter

 1. Allan skriver:

  Den sk rationaliseringen har nu gått så långt att den slår ut även dom som tidigare slagit ut småbrukarkollegor och lagt under sig deras mark.
  Enligt Rune finns endast 1200 grisgårdar kvar. Kommer då med min, som bekant, ständiga fråga. Hur kan så få röster påverka politikerna? Särskilt som dom producerar något som konsumenterna helst vill ha gratis.
  Vad gör då böndernas ”fack” LRF? Jo erbjuder en halv dags gratis rådgivning.
  När det helt enkelt är bättre priser som behövs. Rådgivningen går också oftast ut på att ”växa” och dra på sig ännu större fasta kostnader. En del är i den sitsen att dom inte kan sluta om dom inte vill gå i konkurs.
  Betr maten är det självklart att regeringen har ett ansvar mot svenska folket att inte ta in giftigheter. Finns det inte några konsumentorganisationer som kan reagera?
  Det allra bästa är naturligtvis att köpa sådant där man känner till produktionsförhållandena, alltså egenproducerat eller närodlat. Nu finns det dock kommuner som infört egna bestämmelser att ingen kommuninnevånare får ha så mycket som en höna utan särskilt kommunalt tillstånd. Vad gör den som råkar bo i en sådan kommun?
  Till sist dvärgbandmasken, hur har den kommit hit? Om den spridits via varg är det inte PK att ha några synpunter.

 2. Inga-Lill J skriver:

  Håller med dig Rune! Regering o myndigheter verkar göra allt för att bli av med svenskt jordbruk. De verkar tycka det är ett hållbarare sätt att importera livsmedel från andra länder. Och att ta hit giftigt kött som ingen annan vill ha o saluföra det i våra livsmedelsbutiker tycker jag är ren o skär skandal! De kunde uppge på förpackningarna vad som ligger däri också tala om att det finns risk för dioxininnehåll men att det är BILLIGT! Här finns snart inga hämningar på någonting när det gäller regeringen. De kommer att demontera hela det här landet om de får hållas. Det konstiga är att de flest svenskarna verkar tycka att det är OK eftersom de röstade på dem i höstas.
  Det går väl för sig så länge de flesta har jobb o allt flyter på men skulle det bli riktigt dåliga tider o då menar jag inte bara en liten ekonomisk nedgång utan verkliga kristider så folk får gå från hus o hem. Då kanske det skulle bli annat ljud i fårpinglorna. Då ser nog fler vad som har försvunnit av välfärd i det här landet. Och i såna tider är det inte fel med lite egen matproduktion inom landet och på närmare håll desto bättre.

 3. S.H. skriver:

  Det är bra gjort av dej, Rune, att få med så mycket lögn, slarv och politikerdumhet utan att förlora skrivförmågan.
  Vad gäller masken är detta ingenting annat än en nationell katastrof som media avfärdar med ”tvätta handerna och skölj bären” vilket för övrigt inte är tillräckligt. Tror vi att det finns en enda journalist som gör sin plikt och redovisar den politiska bakgrunden och dom lika stora som nedslående konsekvenserna för vår livskvalitet? Nej, det tror vi inte. Inte riskera sin monetära karriär, inte!
  Kommentarerna från vanligt folk är som vanligt en blandning av förlöjligande och förnekelse men, men, denna gång är det oxå flera som verkligen bryr sej och tar reda på fakta och gör nåt. Månne sporrade av tunisier och egypter.

  Kräv besked av dina politiker på alla nivåer och din hemorts tjänstemaän på alla nivåer vad dom konkret gör åt detta, det värsta som kan hända i Sverige i fredstid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: