God Jul och en önskan om frid på jorden

Julevangeliet
skrevs i en orolig tid som i mycket påminner om vår egen. Den som skrev hoppades på samma sätt som vi på en fredligare värld utan krig och elände.

”Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas. Det var den första skattskrivningen, och den hölls när Quirinius var ståthållare i Syrien. Alla gick då för att skattskriva sig, var och en till sin stad. Och Josef, som genom sin härkomst hörde till Davids hus, begav sig från Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad Betlehem, för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade som väntade sitt barn.
Medan de befann sig där var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem inne i härbärget.
I samma trakt låg några herdar ute och vaktade sin hjord om natten. Då stod Herrens ängel framför dem och Herrens härlighet lyste omkring dem, och de greps av stor förfäran. Men ängeln sade till dem: ”Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. I dag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren. Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba.” Och plötsligt var där tillsammans med ängeln en stor himmelsk här som prisade Gud:
”Ära i höjden åt Gud och på jorden fred åt dem han har utvalt.” När änglarna hade farit ifrån dem upp till himlen sade herdarna till varandra: ”Låt oss gå in till Betlehem och se det som har hänt och som Herren har låtit oss veta.” De skyndade i väg och fann Maria och Josef och det nyfödda barnet som låg i krubban. När de hade sett det, berättade de vad som hade sagts till dem om detta barn. Alla som hörde det häpnade över vad herdarna sade. Maria tog allt detta till sitt hjärta och begrundade det. Och herdarna vände tillbaka och prisade och lovade Gud för vad de hade fått höra och se: allt var så som det hade sagts dem.”

På Nyttorp firar vi en lugn och fridsam jul som så mycket som möjligt ska påminna om barndomens jular. Innan kommersialismen hade tagit över och hjulen hade börjat rulla så omänskligt fort.
Rune Lanestrand

Annonser

2 Responses to God Jul och en önskan om frid på jorden

 1. Allan skriver:

  God Jul till Rune och Kristina med familj.
  Instämmer i att ”det var bättre förr”, innan vi glömt varför vi firar jul.
  Noterar även att du, helt riktigt använder den nya bibelöversättningen.
  I den gamla, som vi lärde oss i skolan,stod det ”påbud” och ”ståthållare”.
  Förlåt om jag blev lite nostalgisk.
  Här blir traditionsenligt julfirande med både skinka och kyrkbesök men vitt i betydelsen alkoholfritt. Det är också vitt utomhus.

 2. Lisa skriver:

  God Jul Rune. Tack för att jag fått lära känna dig lite via denna blogg. Vi ska fira lugnt och vitt. Jag önskar dig en fin jul tillsammans med familj och vänner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: