Julbak på Nyttorp


Klicka på bilden för att få den större.

Småbagarna som nu blivit tonåringar missar inte ett julbak. De avslutade som vanligt baket med att bygga ett fantasirikt pepparkakshus. 16 bagare trängdes i köket där det blev varmt och bra jästemperatur. På fioler, dragspel, munspel och orgel spelades gamla välkända julvisor.
Stämningen var på toppen som den alltid blir när man gör något praktiskt och roligt tillsammans. Årets julbak var det 26:e i följd. Flertalet har varit med hela tiden medan barnen har tillkommit efter hand.
Inget bröd blir så gott som det som smeks och lyfts av flammorna i en gammal vedeldad stenugn. Småbagarna tävlade om att baka det härliga tunnbrödet så tunnt som möjligt. Extra sprött och gott på dinkelmjöl.
Vedpannan i källaren fick vila. För stenugnen i den hundraåriga, flera meter tjocka muren, värmer upp hela huset. Ute föll ymnig julsnö som är nästan en meter djup nu. Termometern visade -15. De bagare som övernattade till söndagen höll på att bli insnöade men räddades av grannen Sven som sköter snöröjningen bättre än Vägverket gör på de stora vägarna.
Rune Lanestrand

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: