Moderat högmod kan gå före fall

Per Schlingmans ohöljda självberöm lämnar en dålig eftersmak. Efter att i kraft av sina röster förtryckt, och nästan utplånat sina alliansbröder, skriva som han gör, vittnar om ytterst dåligt omdöme. Hela anslaget ger en obehaglig känsla av politisk hybris.
I moderaternas jakt på väljare har man övergett värdekonservatismen som man tidigare stått för. Och Schlingman skryter med att partiet har visat att man kan ompröva alla gamla sanningar. Men är det något att skryta med. I dag när nihillismen i ökad grad präglar samtiden och inte minst den politiska agendan med kortsiktiga, fjäskande vallöften från samtliga partier.
Moderaterna ska bli Sveriges samhällsbärande parti och långsiktigt förtjäna fler väljare i hela Sverige skriver Per Schlingman. Då får man nog sluta med att så ensidigt gynna de rika som onekligen skett under den gångna valperioden. Och sluta med utförsäljningen av våra gemensamma tillgångar, som t ex Vattenfall.
Vad menar Schlingman f ö med den märkliga formuleringen; Slutligen lämnar vi föreställningen att ett politiskt partis enda uppgift är att företräda sina väljare. Innebär det att man ännu mer ska lyssna på lobbyister från de stora koncernerna inom t ex kärnkraftsindustrin, uranbrytning, Monsanto och de multinationella GMO.-företagen?
Redan i dag lyssnar partierna knappt ens till sina medlemmar. Ständiga utspel sker utan minsta förankring ute i landet. Det är odemokratikst och verkligen inget att skryta med. Politiken är mer toppstryrd än någonsin. Partistöden har ersatt medlemsstöd. Men det håller inte i längden.
Rune Lanestrand
SVD DN

Annonser

One Response to Moderat högmod kan gå före fall

  1. Inga-Lill J skriver:

    Den politiska toppen har enligt mitt sätt o se alltid varit en samling för inbördes beundran.
    Ju mer broileruppfödda politikerna är ju mindre förankring har de i världen. De ser inte saker o ting som finns utanför det slutna rum där de lever o verkar.
    Verkligheten ser ofta ut på ett helt annat sätt. Därför kan nog en del beslut som tas vara i princip omöjliga att genomföra i det verkliga livet. I alla fall inte utan att det får förödande konsekvenser för de berörda. (Tänkte på de utförsäkrade inom sjukförsäkringen som exempel.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: