Bränderna i Ryssland kan stoppa kärnkraften

Både civila och militära atomanläggningar hotas av de omfattande bränderna i Ryssland. I skrivande stund vet vi inte hur allvarlig situationen är då Kreml tycks ha återfallit till den kommunistiska eran och stoppar information.
Det som läckt ut är att landets främsta kärnkraftsanläggning i Saroy i Niznij Novgorod kan vara hotat. Och att myndigheterna i Ozersk i Ural samlats till krismöte inför hotet att bränderna ska nå atomanläggningen Majak. Undantgstilltånd har utlyst i staden som under sovjettiden var så hemlig att den inte fanns med på kartor. I Majak massproducerades plutonium till Sovjets första atombomb.
Vid en olycka i anläggningen 1957 spreds stora mängder radioaktivt avfall i skogarna som kan frigöras vid bränderna. Till detta kommer så de omfattande utsläppen av radioaktiva ämnen från Tjernobyl som nu rivs upp av bränderna och kan förgifta stora områden. Inte bara i Ryssland.
Nu om inte förr ska väl förespråkarna för kärnkraft inse att atomklyvning för att skapa energi utgör ett dödligt hot mot mänskligheten. Och att bränderna i Ryssland inte bara innebär stopp för nya kärnkraftverk utan också en snabb avveckling av dem som finns.
Ingen vet vilket nästa land blir som drabbas av en liknande torka och hetta som Ryssland. I en tid när klimatet blir allt extremare.
Knappast någonsin har en kampanj för mer kärnkraft kommit så olämpligt som den folkpartiet och Marit Paulsen har startat. Hon tronar på en FP – affisch med texten; Kärnkraft för klimatets skull. Och som nu backas upp på dagens ledare i Svenska Dagbladet med rubriken, Lyssna på Marit Paulsen i valet om kärnkraften.
Mitt budskap är som tidigare. Lyssna inte på Marit Paulsen – i någon fråga.
Rune Lanestrand
Expressen
SVD
Ny Teknik
Kampanjsång för Marit Paulsen
SVD

Annonser

4 Responses to Bränderna i Ryssland kan stoppa kärnkraften

 1. Reine Skatt skriver:

  Hej där kärnkraftsmotståndare!(Utgår från detta baserat på era inlägg)Vän eller motståndare till kärnkraftsanläggningar kanske kan förklara för en icke kunnig i byggkonstruktioner hur en utifrån kommande brand kan ställa till sådana skador att läckage kan uppstå ur en kärnkraftsanläggning.Puh,för lång mening, men för tusan frågan är välberättigad.

 2. Nina Edmundson skriver:

  Till fånga, heter det (rättelse för ovan skrivna):o).

 3. Nina Edmundson skriver:

  Jag håller till fullo med i det du skrivit. Men jag tvivlar starkt på att de styrande skulle ta sitt förnuft till många. Efter vad man kunnat höra och läsa i svenska media så ska ju detta med att vissa kärnkraftsanläggningar är hotade av branden, vara enbart ryktesspridning. Som jag ser det råder fortfarande ”strutsanda”, dvs man väljer att stoppa huvudet i sanden.

  • Rune Lanestrand skriver:

   Jag förstår ditt tvivel. Själv är jag absurd optimist som Tage Danielsson uttryckte det. Nu står vi inför oöverskåliga följder p g av bränderna i Ryssland. Nu kan hela vår ekonomi stå på spel. Ekonomin är väl det som skulle kunna få kärnkraftshökarna att tänka till.
   Redan det faktum att miljontals människor kan drabbas av obotliga strålningsskador, och många kan mista livet, borde räcka för ett uppvaknande. Men där delar jag tyvärr ditt tvivel.
   Ett tvivel som jag inte hade vid mitt samtal med Hans Palmstierna för många år sedan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: