Bronskalkoner – tåliga och goda

I motsats till de vita kalkonerna har bronskalkonen kvar förmågan till naturlig ruvning och förökning.
Den mera snabbväxande vita kalkonen är starkt sönderavlad. Tupparna är så stora att de knäcker kalkonhönans rygg. Befruktning med insemination är därför det vanliga. Om de ruvar trampar de okänsligt omkring och trampar ofta sönder ägg och har även tappat förmågan att riktigt ta hand om de kycklingar som kläcks.
Bronskalkonen som inte är så snabbväxande har klarat sig undan den extrema aveln på A-linjen = avkastning. Den har därför kvar mycket av sitt ursprungliga beteende.
Kalkonhönan på bilden ruvade på elva ägg och det blev elva kycklingar som hon värmer och fredar väl. Med hjälp av tuppen som stolt håller vakt.
Det är viktigt att bevara bronskalkonen med sina nedärvda egenskaper som krävs i ett uthålligt jordbruk. De äter väldigt mycket gräs, t o m mer än ankor och gäss, vilket troligen bidrar till att köttet blir extra läckert.
Jag kan garantera att en ”gräskalkon” är något helt annat än det du hittar på buffébordet och som smakar så lite att du måste fråga krögarn om vad det är för kött.
Enligt kalkonfabrikörerna ska man inte ge kalkoner gräs för då växer de långsammare och kan rent av dö. Min erfarenhet är tvärtom. Ju förr kalkonkycklingarna kommer ut i solen och får äta gräs ju piggare blir de.
Bronskalkonen har ytterligare en värdefull egenskap; man kan ha dem ihop med höns. Bra om man inte har så stora utrymmen. De vita kalkonerna tål inte det utan dör av en amöba som finns hos höns.
Dela gärna med dig om du har egna erfarenheter av kalkonuppfödning.
I kalkonfabrikerna är, precis som i kycklingfabrikerna och i laxodlingarna, antibiotika ett måste.
Rune Lanestrand

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: