Maud Olofsson skrämmer även bort sina trognaste väljare

Maud Olofsson vill ut ur skuggan säger hon i en intervju i Dagens Nyheter. Då tror hon att opinionssifrorna kommer att stiga i höjden. Uttalandet visar hur långt bort, denna extremt självförnöjda och orealistiska politiker, har kommit från verkligheten.
Troligen är orsaken till kräftgången den rakt motsatta. Som vice statsminister har centerledaren verkligen haft mediauppvaktning. Främsta orsaken till tillbakagången för det en gång så stolta centerpartiet, som gick i bräschen för kampen mot den farliga kärnkraften är i stället att Maud Olofsson har kommit ut ur skuggan och gjort sin svekpolitik fullt synlig för folk.
I kärnkraftsvalet 1976 fick centern 24 procent av väljarna i riket. Och i norra Älvsborg 36 procent. Tre år senare, efter Fälldins svek, fick jag som nytillträdd politisk redaktör för centerns tidning Älvsborgs – Posten, kommentera att centern tappade hela 10 procent av väljarna i norra Älvsborgs riksdagsvalkrets.
Lennart Daléus som då tillträtt som partiordförande kom på sin eriksgata till Vänersborg och gjorde klart att centern skulle tona ned kärnkraftsfrågan. Där inleddes partiets kräftgång genom att partistyrelsen även då drog helt felaktiga slutsatser av valresultatet. I dag är partiet nära att falla ut ur riksdagen.
När man som jag bor i provinsen och har god kontakt med centerns tidigare så trogna väljare hör jag hur den ene efter den andre, också förtroendevalda, lämnar partiet. Nu har även de mest inbitna centerväljarna i skogs– och mellanbygder fått klart för sig centerledarens svek mot allt som centerpartiet en gång stod för.
Centerns jordbruksminister, Eskil Erlandsson, som tagit bort gårdsstödet för 13 000 småbrukare, vill odla GMO – grödor i Sverige och är mer intresserad av djursex, än att minska EU-byråkratin inom jordbruket, rosar heller inte marknaden.
Knappast någon av oss som vara aktiva inom CUF och centern 1976 är längre kvar i partiet. Snart är bara Sven Bergström,
Håkan Larsson, tid riksdagsledamot, och Lars Håkan Halldin kvar. De tre sista entusiasterna i vår CUF-generation. T o m den hängivne centerpartisten Roland Björsne, tidigare trafiklandstingsråd i Stockholm begärde nyligen utträde ur partiet.
Maud Olofsson och partisekreterare Anders Flankings strategi att överge småfolket för att stället satsa på de tokliberala idéer som Stureplans-centern och dagens CUF-ledning står för är en ren politisk katastrof.
Ett parti som totalt överger sina gamla kännemärken, lägger sig till höger om moderaterna och flirtar med storstaden högborgerliga kretsar, tar död på sig själv. Maud Olofsson som dessutom tycks skämmas för partiets enkla ursprung bland bönder och småfolket på landsbygden utgör själv det största hotet mot sitt parti.
Rune Lanestrand.

Annonser

2 Responses to Maud Olofsson skrämmer även bort sina trognaste väljare

 1. Jimmy Svensson skriver:

  Min pappa är Centerpartist sen flera årtionden och jag är uppvuxen i CUF men det finns en gräns för oss alla. Jag tror att jag som ung väljare nådde den tidigare men tror inte min far är långt efter. Den gamla generationen är mer svårrörliga vilket nog är det enda som kan rädda kvar Centern i riksdagen. Jag sörjer det parti som gett mig de värderingar som dom själva nu trotsar.

 2. NinaVästerplana skriver:

  Makt suger! Men det blåser kallt på toppen….
  När mina föräldrar drev en liten gård i Ladugårdsbyn hade Bondeförbundet inte en tanke på att liera sig med storkapitalet…..
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: