Eskil Erlandsson borde lära om GMO i Norge

Medan Sveriges jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) uppträder som försäljare för Monsanto, BASF och de andra GMO – jättarna går Norge den rakt motsatta vägen.
Den norske jordbruksministern Lars Peder Brekk (C) har i dagarna anslagit en miljon norska kronor för att informera om riskerna med GMO.
Brekk är också i motsats till sin svenska kollega motståndare till genmanipulerade grödor och livsmedel.
I kampanjen ingår även ett arbete för att stoppa importen av soja för att minska risken för spridning av GMO-grödor i Norge. Medan Eskil Erlandssons är för fortsatt import av GMO-soja bl a från Brasilien som dessutom använder farliga växtgifter som är förbjudna i Sverige.Både LRF:s motsvarighet Bondelaget och Småbrukarlaget är emot GMO och vill delta i den landsomfattande kampanjen.
I Sverige driver i stället LRF en kampanj tillsammans med det statliga Jordbruksverket och propagerar för den genmanipulerade potatisen Amflora som i år för första gången får odlas i kommersiellt bruk i vårt land.
I motsats till i Sverige tar staten och jordbrukets organisationer, i Norge, ytterst allvarligt på de enorma risker GMO-grödor medför i naturen, för hälsan för djur och människor.
Endast riskerna med GMO-grödornas spridning av antibiotikaresistenta bakterier är mer än nog för att säga blankt nej. Och borde få alla smittskyddsläkare, som dagligen brottas med ständigt nya resistenta bakterier, att gå till samlad aktion mot GMO i grödor och i livsmedel.
Den danska miljöministern Karen Ellemann har meddelat att den danska regeringen ska arbeta för ett nationellt förbud av den kontroversiella, genmodifierade potatisen Amflora som godkändes i EU i mars. Därmed råder politisk enighet – även oppositionen, Socialdemokraterna, säger med eftertryck, nej till GMO i Danmark.
Rune Lanestrand

Annonser

6 Responses to Eskil Erlandsson borde lära om GMO i Norge

 1. Martin F skriver:

  Det var intressant att läsa din jämförelse mellan Norge och Sverige i denna viktiga fråga. Dessa hemska GMO hör inte hemma i vårt jordbruk, det är lika illa som att släppa ut radioaktiva ämnen i naturen, som inte bryts ner på otroligt lång tid och fortsätter att orsaka skador. Att införa antibiotikaresistenta markörgener måste väl ändå vara det mest korkade som forskare någonsin gjort med vårt utsäde. Tack för ditt idoga arbete mot detta.

  • Rune Lanestrand skriver:

   Helt rätt som du skriver att GMO sprids i naturen och kommer att orsaka skador under mycket lång tid.Hur länge vet ingen.
   Det har länge talats om att antibiotka i markörgenen ska bort. Men de mäktiga GMO-företagen struntar i detta.
   Vi som har skaffat oss kunskapen får hjälpas åt att tillsammans sprida information om de enorma riskerna med GMO. Upplysa så många att politiker och myndigheter tvingas sätta stopp för denna gigantiska felsatsning som i dag ges enorma summor statliga forsknings-anslag.
   Tack för uppskattningen.

 2. Marie Rosell skriver:

  Hej Rune,

  Det är en märklig minister vi har. Om man betänker att han faktiskt är utbildad i det ämne han handhar, vilket inte är så vanligt i Sveriges politik så blir det så otroligt konstigt att han är för GMO.

  På tal om läkare och antibiotikaresistens så kan jag meddela att jag har varit i kontakt med STRAMA. Vår grupp av läkare som handhar arbetet med att förhindra antibiotika resistens i vårt land.

  jag skickade med emsas rapport om möjliga risker med antibiotika resistenta gener.

  Ni kan aldrig gissa vad jag fick för svar….

  Att jag skulle vända mig till Jordbruksverket då de inte ansåg att det var deras bord.

  Livsmedelsverket kastar livsmedelslagarna överbord och hänvisar till Jordbruksverket när det gäller GMO i honung. Fast det absolut inte får förekomma gmo i densamma.

  Kemikalieinspektionen hänvisar också till jordbruksverket.

  Det känns lite grann som om Sveriges Regering har tappat kraften och liksom bara är till för syns skull.
  Alla Sveriges avgörande beslut tas på jordbruksverket.

  Jag föreslår att vi i september håller allmänna val om vilka som ska få arbeta på jordbruksverket. Personval.
  Svar
  Inget dumt förslag att välja de högsta ansvariga tjänstemännen på Jordbruksverket då det tycks vara de, som i nära samarbete med Monsanto, BASF, Syngenta och de övriga multijättarna, bestämmer vad både riksdagsledamöter och jordbruksminister Eskil Erlandsson ska tycka.
  Rune L

 3. Inga-Lill J skriver:

  Jag lägger in ett tips på läsning o lyssning om forskningsrapport angående faran att äta GMO-soja.
  http://www.alternativjournalen.se/nyheter/gmo-5926936
  Tack för tipset!
  Rune L

 4. Inga-Lill J skriver:

  Ja, jordbrukspolitiken i det här landet går fullständigt kräftgång! Både vad som gäller GMO och som jag hörde på nyheterna imorse att den slopade skatten på konstgödsel har lett till en stor ökad försäljning. Och vem är vinnare på detta? Jo ju större industrijordbruk det är fråga om ju större ekonomiska vinster och förloraren framför allt annat är naturen o miljön. Nu kommer kväveläckaget till Östersjön o andra vatten att öka. Den politiken som förs i det här landet är ute o omodern. Idag är många andra länder före oss när det gäller att inse att det är nu man måste börja ändra på sitt jordbruk och ta hänsyn till natur o miljö. Verkligen satsa på alternativa sätt utan både konstgödsel o gifter. Att satsa på andra bränslen och att sälja närproducerade produkter. Här är detta bara i sin linda ännu och svårheter finns för det är ju trots allt så att de stora insatserna fortfarande går till storskaligheten.
  Dit räknar jag även GMO-odlare. Det finns inga småbrukare som skulle vilja skriva på slavkontrakt med multinationella kemijättar för att uppföröka deras ”hittepåväxter”.
  Vid en framtida oljekris är det de stora som kommer att falla tyngst och först. Som liten lantbrukare är man mycket mer flexibel och kan ganska snabbt ändra på sitt sätt att bruka jorden, framför allt detta med drivmedel. Det är lättare att konvertera en liten äldre traktor till annat bränsle, och framför allt drar den mindre med soppa. Dessutom brukar många småbrukare vara ”kluriga” o uppfinningsrika. Är man inte för stor så finns alltid utvägar o idéer. Det är bara att hoppas att de stora inte hinner förstöra allt först med GMO-smitta o gifter. Jag vidhåller till sist det som är min övertygelse. I det småskaliga har man lättare att ha överblick på det som händer o sker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: