Grekland och askan från Island visar på globalsamhällets sårbarhet

Den av eliten så omhuldade globaliseringen bygger på rent önsketänkande. Där måste Sverige vara i framkanten var det korttänkta budskapet. Precis på samma sätt som de stora partierna hotade med säck och aska om inte svenskarna röstade ja till euron.
Att vi lyckades avvärja en anslutning till euron får nog till stor del tillskrivas Leif Pagrotsky som trots mobbing från dåvarande statsminister Göran Persson stod upp för sin uppfattning. Pagrotsky visade att det även bland etablissemanget finns självständigt tänkande och rakryggade personer. Det inger hopp om fler vågar följa hans exempel. Det minskar politikerföraktet.
Det sårbara globala samhället hotas nu av bankmaffian som helt okontrollerat bjuder ut sin fullkomligt ansvarslösa kreditgivning runt om i världen. Vilket innebär att ett land, i det här fallet Grekland, får hela världsekonomin i gungning.
När från Eyjafjallajökull sätter stoppa för flyget kommer det också fram hur den globaliserade industrin flyger härs och tvärs över jorden med komponenter till monteringsfabrikerna. Så miljöförstörande och tanklöst. Nu lamslås de p g a den välsignade globaliseringen.
Det är bara att hoppas att Greklands fruktade kollaps får världens regeringar att tänka om och inse att en globaliseringen bara förvärrar situationen. Grunden till en sund ekonomi måste läggas i varje land. Det har britterna insett. Därför vann tory och David Cameron parlamentsvalet på sitt motstånd till euron och EU:s odemkratiska överstatlighet som är ett elitprojekt högt över huvudet på folket.
Brown förlorade dels på att han är en buffel men också för att han i motsats till Cameron inte vågar stå upp för nationens rätt till självbestämmande utan böjer sig för den starka socialdemokratiska gruppen i Bryssel. På samma sätt förlorade Nick Clegg och Liberaldemokraterna, som har gamla FPU-are från Per Ahlmarks halmhattstid som rådgivare i Lonon. Clegg vill precis som de svenska folkpartisterna ha euron och med hull och hår underkasta sig EU-byråkraterna i Bryssel.
David Cameron har däremot visat prov på politiskt mod och brutit med högergruppen i EU-parlamentet. Det gillar britterna.
Rune Lanestrand

Lämna en kommentar