Jordbruksverket ska be alla djurägare om ursäkt för Blåtungeskandalen

Luften håller äntligen på att gå ur Jordbruksverkets uppblåsta vaccinationskampanj mot Blåtunga. Enligt referat i ATL från ett möte i Djursdala, på måndagkvällen, tvingades verkets företrädare till sist erkänna att vaccinet mot Blåtunga kan ge kastade kalvar och lamm.
Hittills har man försökt skylla de kraftigt ökade kastningarna på Q-feber. Något som ingen bonde någonsin ens har hört talas om.
Ca 200 miljoner har den onödiga vaccineringen kostat skattebetalarna. Och då är inte de omfattande kostnader som djurägarna haft inräknade. Ännu har inte ett enda fall av Blåtunga konstaterats i Sverige.
Värst är nog ändå den nedsättande och hänsynslösa attityd som myndigheten visat. Djurägarnas kunskaper har inte varit värda ett vitten. Hur många känner till att djurägare som inte velat vaccinera sina djur med ett vaccin som inte var utprovat och godkänt enligt gängse regler hotades med indragna EU-stöd, böter och t o m fängelse.
Hos djurägare som ändå motsatt sig vaccinering av djuren har de militanta vaccinationsteamen med tvång och poliseskort genomfört vaccineringen trots att djurägaren begärt dispens från vaccineringen.
Sedan några år är Jordbruksverkets roll som både tillsynsmyndighet och utförare ifrågasatt av riksdagen. Jag misstänker att Blåtungekampanjen var ett sätt att försöka visa politikerna hur effektiv det statliga veterinärmonopolet är. I stället kan den misslyckade Blåtungeskandalen påskynda förändringen av Jordbruksverket till en renodlad tillsynsmyndighet som det är i andra Europeiska länder.
Det minsta man kan begära är att Jordbruksverket nu omedelbart stoppar nästa etapp av vaccineringen, ber alla Sveriges djurägare om ursäkt och att generaldirektören Mats Persson avgår.
Dessutom bör staten ersätta djurägarna fullt ut för allt extra arbete de haft och för förlorade kalvar och lamm i samband med Blåtungevaccineringen.
Rune Lanestrand

Annonser

2 Responses to Jordbruksverket ska be alla djurägare om ursäkt för Blåtungeskandalen

  1. Anders Söberg skriver:

    Du är inte ensam om denna oro. Jag får dagligen telefonsamtal av andra djurägare som också känner oro och obehag för det här med blåtungevaccineringen. Många av deras djur har också dött/ eller kastat foster så det är mycket troligt att vaccineringen är boven i dramat.

  2. Inga-Lill J skriver:

    Ja jag skulle verkligen önska att man slapp allt bök med att sommartid samla in sina djur bara för att de ska vaccineras med ett vaccin som man egentligen inte vet något om.
    Det har aldrig känts som det skulle ha varit nödvändigt. Och i bakhuvet har man haft oron att något ska hända med djuren efteråt.
    Har en bekant som hittade tre av sina tackor döda några dagar efter vaccineringen. Tre till synes helt friska djur bara några timmar innan kunde man inte se några sjukdomssymtom på dem. Han är nästan övertygad om att det är vaccinet som ligger bakom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: