Moderaten Louise Hedlund i Hörby tar strid för miljön och mot Shell

Allt för sällan träfar jag på jag på moderater som väljer miljön före exploatering i olika former. Men nu gläder jag mig. För i miljönämnden i Hörby sitter en moderat ordförande som ställer sig på befolkningens sida när de hotas av Shells provborrningar efter gas i Oderup.
-Vi ger oss inte. Oderupsbornas väl och ve är det viktigaste, de är väldigt skärrade vilket vi har fyra läkarintyg som visar, förklarar miljönämndens ordförande Louise Hedlund. En rakryggad och modig hållning som är värt allt beröm. Det borde finnas fler kommunla nämndordförande av den kalibern.
Nämndens ledamöter har vid upprepade tillfällen träffat de boende i det berörda området. Och har hela tiden med stöd av miljöbalken motsatt sig provborrning och utvinning av gas i det känsliga landskapet. De har bl a pekat på riskerna för kommunens vattentäkt och privata brunnar som kommer att förstöras.
Än en gång har miljönämnden i Hörby förbjudet Shell att börja borra efter gas. Shell överklagar.
I en intervju i Skånska Dagbladet säger Hedlund att miljödomstolen, som tillåter provborrning efter gas, har använt sig av fel paragrafer.
Nu överklagar man Miljödomstolens beslut, som fegar och böjer sig för jätten Shell, till Miljööverdomstolen.
Länsstyrelsen i Malmö har ett unket förflutet. De kunde inte hitta något farligt med växtgiftfabriken i Teckomatorp. Det var en hemmafru som till slut lyckades få stopp på fabriken. Har inte riktigt klart för mig hur länsstyrelsenen har agerat i detta ärende?
Det är illavarslande att vissa länsstyrelser och nu även miljödomstolar mer och mer går storbolagens exploateringsplaner till mötes och t o m struntar i miljöbalken vid sina beslut. Våra länsstyrelser och domstolar är ju till för att skydda sitt folk och inte de globala exploateringsjättarna.
Sluta tanka Shell!
Rune Lanestrand
DN

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: